Demodex چیست ؟ دمودکس ، نوعی انگل است که بر روی پوست و فولیکول مو زیست می کند که تجمع آن می تواند منجر به پیدایش اختلالات و مشکلات پوست و مو ؛ اعم از ایجاد جوش و آکنه روزاسه بر سطح پوست ، خارش پوست ، چین و چروک پوست ، خشن شدن پوست و تغییر رنگ آن شده و همچنین سبب ریزش مو ، کم پشت و نازک شدن مو و مواردی از این قبیل شود.
همراهان عزیز ، توجه داشته باشید که در مطب دکتر صفائی متخصص پوست شمال تهران ، امکان تشخیص این انگل وجود دارد و در صورت تشخیص و محرز شدن این مسئله که انگل Demodex در سر و صورت بیمار وجود دارد ؛ درمان مناسب آن انجام شده و مشکل وی مرتفع می گردد.
به منظور کسب اطلاعات کافی در خصوص انگل دمودکس تا پایان مقاله با ما همراه باشید.
انگل دمودکس
به طور کلی بر روی سطح پوست انسان ، جانداران میکروسکوپی فراوانی زندگی می کنند که از انگل دمودکس می توان به عنوان یکی از رایج ترین آن ها یاد کرد.
این نوع از انگل ، در حالت طبیعی بر روی پوست افراد بالغ موجود می باشد و مشکلی ایجاد نمی کند ؛ اما همانطور که در ابتدای مقاله اشاره شد در صورتی که میزان آن افزایش یابد می تواند به اختلالات پوست و مو بیانجامد.
توجه داشته باشید که انگل Demodex ، قابل انتقال بوده و به سهولت منتقل می گردد.
بالطبع با توسعه جوامع و همچنین مراکزی که ریسک انتقال انگل در آن ها تشدید می گردد ؛ از جمله استخرها ، باشگاه های ورزشی و آرایشگاه ها ؛ شاهد افزایش شیوع و انتشار انگل دمودکس خواهیم بود.
باید توجه داشت که انگل Demodex ، افزون بر موارد فوق از طریق موارد ذیل نیز منتقل می گردد :
- حوله
- روبالشی
- شانه و برس مو
- تماس پوستی ؛ نظیر بوسیدن
انواع انگل دمودکس
لازم به ذکر است که انگل های دمـودکس ، با چشم به راحتی قابل رویت نمی باشند ؛ این نوع از انگل ها دارای انواع مختلفی هستند که به طور کلی دو گونه از آن ها ، در پوست انسان زیست می کنند که عبارتند از :
دمـودکس فولیکولاروم که به انگل فولیکول مو معروفند.
و دمـودکس برویس که به انگل غدد چربی یا اصطلاحا سباسه موسوم هستند.
انواع انگل دمـودکس ، از چربی پوست تغذیه کرده ؛ لذا غالبا در نواحی سر و صورت ؛ بویژه بینی و بخش های اطراف آن ، گونه ها ، پلک ها و نواحی مجاور گوش که چربی بیشتری در آن ها تولید می گردد ؛ مشاهده شده و شیوع بیشتری دارند.
دمودکس فولیکولارم
دمودکس فولیکولارم نوعی کنه Demodex انگلی است که در فولیکول موی صورت یا اطراف آن زندگی می کند.
به طورکلی ، این کنه انگلی برای انسان بی ضرر است ؛ تراکم طبیعی جمعیت آن با از بین بردن سلولهای مرده پوست، چربی و هورمونهای فولیکول مو که می تواند در منافذ پوست رسوب می کند برای پوست مفید است.
اما وجود آن در مقیاس بزرگتر ، می تواند پوست را تحریک کرده و موجب بروز مشکلات پوستی مرتبط شود.
اگر دمودکس فولیکولاروم درمان نشود ، می تواند منجر به بروز علائم شبیه روزاسه شده و سبب شود که با علائمی اعم از التهاب پوست، بثورات و آکنه شدید مواجه شوید.
همچنین این انگل ؛ می تواند پلک، مژه، ابرو، پیشانی، گونه، چانه و بینی را نیز آلوده کند.
دمـودکس فولیکولاروم بیشتر در مردان دیده می شود و بر رده سنی 20 تا 30 سال تاثیر می گذارد.
چه زمانی آکنه دمودکس فولیکولاروم خطرناک می شود ؟
این انگل به طور طبیعی بر روی پوست انسان یافت می شود و می تواند به دیگران سرایت کند.
اگر سیستم ایمنی بدن ضعیف شود ، خطر بروز دمودکس فولیکولاروم افزایش می یابد.
سرطان، بیماری کبد، اچ ای وی، درماتیت یا اگزما– التهاب پوست- و روزاسه؛ بیماری هایی هستند که می توانند سیستم ایمنی بدن را ضعیف کنند.
علائم وجود آکنه دمـودکس فولیکولاروم را می توان پوست زبر و خشن، خارش، پوسته شدن و برفکی شدن پوست، قرمزی یا بثورات، حساسیت پوست، سوزش پوست، اگزما، بلفاریت نام برد.
لازم به ذکر است که بلفاریت در واقع ، التهاب پلک است که معمولا بر هر دو چشم تاثیر می گذارد.
التهاب چشم، زمانی اتفاق می افتد که غده های کوچک چربی نزدیک پایه مژه مسدود شده باشد؛ التهاب چشم به قرمزی و تحریک پلک منتج می گردد.
دمودکس برویس
یکی از دو گونه آکنه صورت می باشد که در انسان ساکن است و معمولا در غدد سباسه یا چربی یافت می شود و بسیار شبیه دمودکس فولیکولاروم است.
بدون دیدگاه