بیماری SLE چیست؟
لوپوس اریتماتوز سیستمیک (SLE)، شایع ترین نوع لوپوس است. SLE یک بیماری خود ایمنی است که در آن سیستم ایمنی به بافت های خود حمله می کند و باعث التهاب گسترده و آسیب بافتی در اندام های آسیب دیده می شود. می تواند مفاصل، پوست، مغز، ریه ها، کلیه ها و عروق خونی را تحت تاثیر قرار دهد. هیچ درمانی برای لوپوس وجود ندارد، اما مداخلات پزشکی و تغییرات سبک زندگی می تواند به کنترل آن کمک کند.
SLE چقدر جدی است؟
شدت SLE می تواند از خفیف تا تهدید کننده زندگی متغیر باشد. این بیماری باید توسط یک پزشک یا تیمی از پزشکان متخصص در مراقبت از بیماران اس ال ای درمان شود. افراد مبتلا به لوپوس که مراقبت های پزشکی، مراقبت های پیشگیرانه و آموزش مناسب را دریافت می کنند می توانند عملکرد و کیفیت زندگی را به طور قابل توجهی بهبود بخشند.
علل اس ال ای ناشناخته است، اما اعتقاد بر این است که با عوامل محیطی، ژنتیکی و هورمونی مرتبط است.
علائم و نشانه ها چه هستند؟
افراد مبتلا به اس ال ای ممکن است علائم مختلفی از جمله خستگی، بثورات پوستی، تب و درد یا تورم در مفاصل را تجربه کنند. در میان برخی از بزرگسالان، دورهای از علائم اس ال ای – به نام شعلهور شدن – ممکن است هر چند وقت یکبار اتفاق بیفتد، گاهی اوقات حتی به فاصله سالها، و در زمانهای دیگر از بین برود – که بهبودی نامیده میشود. با این حال، سایر بزرگسالان ممکن است در طول زندگی خود شعلهورهای SLE را بیشتر تجربه کنند.
سایر علائم می تواند شامل حساسیت به خورشید، زخم دهان، آرتریت، مشکلات ریوی، مشکلات قلبی، مشکلات کلیوی، تشنج، روان پریشی، و سلول های خونی و اختلالات ایمنی باشد.
عوارض SLE چیست؟
SLE می تواند اثرات کوتاه مدت و بلندمدت بر زندگی فرد داشته باشد. تشخیص زودهنگام و درمانهای مؤثر میتواند به کاهش اثرات مخرب SLE و بهبود شانس عملکرد و کیفیت زندگی بهتر کمک کند. دسترسی ضعیف به مراقبت، تشخیص دیرهنگام، درمانهای کمتر مؤثر و پیروی ضعیف از رژیمهای درمانی ممکن است اثرات مخرب SLE را افزایش داده و باعث عوارض بیشتر و افزایش خطر مرگ شود.
SLE می تواند عملکرد فیزیکی، ذهنی و اجتماعی فرد را محدود کند. این محدودیتهایی که افراد مبتلا به SLE تجربه میکنند، میتواند بر کیفیت زندگی آنها تأثیر بگذارد، بهویژه اگر دچار خستگی شوند. خستگی شایع ترین علامتی است که بر کیفیت زندگی افراد مبتلا به SLE تأثیر منفی می گذارد
پیروی از رژیم های درمانی اغلب مشکل ساز است، به ویژه در میان زنان جوان در سنین باروری (15 تا 44 سال). از آنجایی که درمان SLE ممکن است نیاز به استفاده از داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی قوی داشته باشد که می توانند عوارض جانبی جدی داشته باشند، بیماران زن باید قبل و در طول بارداری مصرف دارو را متوقف کنند تا از آسیب کودکان متولد نشده محافظت کنند.
آیا یک زن مبتلا به SLE می تواند بارداری سالمی داشته باشد؟
زنان مبتلا به لوپوس می توانند با خیال راحت باردار شوند و اکثر آنها حاملگی طبیعی و نوزادان سالم خواهند داشت. با این حال، تمام زنان مبتلا به لوپوس که باردار می شوند، دارای “بارداری پرخطر” هستند.
SLE چگونه تشخیص داده می شود؟
SLE توسط یک ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی با استفاده از ارزیابی علائم، معاینه فیزیکی، اشعه ایکس و تست های آزمایشگاهی تشخیص داده می شود. تشخیص SLE ممکن است دشوار باشد زیرا علائم و نشانههای اولیه آن خاص نیستند و میتوانند مانند علائم و نشانههای بیماریهای دیگر به نظر برسند. 1 در صورتی که فقط از آزمایش خون برای تشخیص استفاده شود، SLE ممکن است اشتباه تشخیص داده شود. از آنجایی که تشخیص می تواند چالش برانگیز باشد، مراجعه به پزشک متخصص در روماتولوژی برای تشخیص نهایی مهم است. روماتولوژیست ها گاهی از معیارهای خاصی برای طبقه بندی اس ال ای برای اهداف تحقیقاتی استفاده می کنند.
چه کسانی در معرض خطر ابتلا به SLE هستند؟
اس ال ای می تواند افراد را در هر سنی از جمله کودکان مبتلا کند. با این حال، زنان در سنین باروری – 15 تا 44 سال – بیشتر در معرض خطر ابتلا به SLE هستند.
گروههای نژادی و قومی اقلیت – سیاهپوستان/آفریقاییآمریکاییها، اسپانیاییها/لاتینها، آسیاییها و سرخپوستان آمریکایی/بومیان آلاسکا- بیش از سفیدپوستان/قفقازیها تحت تأثیر قرار میگیرند.
آیا اس ال ای در خانواده ها وجود دارد؟
اکثر افراد مبتلا به اس ال ای اعضای خانواده مبتلا به این بیماری را ندارند. با این حال، برخی از افراد مبتلا به اس ال ای سابقه خانوادگی این بیماری را دارند. مردان و زنانی که یکی از اعضای خانواده آنها مبتلا به اس ال ای هستند، فقط کمی بیشتر در معرض خطر ابتلا به این بیماری هستند.
بدون دیدگاه