لکوپلاکیا چیست؟
لکوپلاکیا باعث ایجاد لکه های سفید یا پلاک روی زبان و مخاط دهان می شود. پزشکان ممکن است برای درمان این بیماری دارو تجویز کنند.
تحریککنندههای دهان و فعالیتهای تحریککننده، مانند سیگار کشیدن، اغلب باعث لکوپلاکیا میشوند. پزشکان معمولاً با انجام معاینه می توانند لکوپلاکیا را از سایر پلاک ها و لکه های خوش خیم مشابه در دهان متمایز کنند.
پزشکان لکوپلاکیا را یک ضایعه پیش سرطانی می دانند و ممکن است بیوپسی را برای رد سرطان توصیه کنند.
سازمان جهانی بهداشت (WHO) لکوپلاکیا را به عنوان یک لکه یا پلاک عمدتاً سفید تعریف میکند که نمیتوان آن را از نظر بالینی یا پاتولوژیک مانند هر اختلال دیگری مشخص کرد.
سازمانهای مختلف از نامهای مختلفی برای آزمایشها و اصطلاحاتی استفاده میکنند که میتوانند لکوپلاکیا را شناسایی کنند.
در این مقاله علائم، زمان مراجعه به پزشک و عوامل خطر این بیماری را توضیح می دهیم. ما همچنین نحوه تشخیص و درمان لکوپلاکیا را متخصصان مراقبت های بهداشتی پوشش می دهیم.
مطالب مرتبط پیشین که شاید تمایل به خواندن داشته باشید:
علائم
لکوپلاکیا باعث ایجاد پلاک ها و لکه های سفید بر روی غشاهای مخاطی دهان می شود. گاهی اوقات، یک ضایعه ممکن است حاوی لکه هایی از تغییر رنگ مایل به قرمز باشد.
لکه ها و پلاک هایی که با لکوپلاکیا دیده می شوند اغلب بدون درد هستند. با این حال، افرادی که دارای یک بیماری زمینه ای، از جمله سرطان هستند، ممکن است کمی درد را تجربه کنند.
لکوپلاکیا معمولاً در مکان های زیر ایجاد می شود:
پوشش داخلی گونه ها
لثه ها
پایین دهان زیر زبان
زبان
در برخی موارد، لکههای لکوپلاکیا سایر نواحی بدن، اغلب دستگاه تناسلی را نیز تحت تأثیر قرار میدهند.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد
بسیاری از موارد لکه های سفید در دهان جای نگرانی ندارد. با این حال، هر کسی که پلاک های سفید دهان ایجاد می کند باید برای ارزیابی کامل به پزشک مراجعه کند. این پلاکها گاهی اوقات میتوانند نشانهای از یک عارضه سلامتی شدیدتر باشند که نیاز به درمان پزشکی مانند سرطان دارد.
اگرچه لکوپلاکیا سرطان نیست، متخصصان اغلب Leukoplakia را پیش سرطانی می دانند. گاهی اوقات، تومورهای دهانی در داخل لکوپلاکی مداوم، دردناک یا شدید، تکهها یا پلاکها ایجاد میشوند.
طبق گزارش سازمان جهانی بهداشت، سالانه حدود 657000 نفر در سراسر جهان سرطان دهان را تشخیص می دهند.
افراد در صورت مشاهده علائم زیر باید برای بررسی سرطان دهان به پزشک مراجعه کنند:
لکه های سفید خالدار با نواحی برجسته و قرمز
توده های سفید با لکه های تیره یا قرمز
تکه هایی با بافت نامنظم
درد یا مشکلات هنگام غذا خوردن، بلعیدن یا حرکت فک
زخم هایی که بیش از 2 هفته بدون بهبودی باقی می مانند
تغییرات در بافت های اطراف دهان
گوش درد
علل و عوامل خطر
تحقیقات در مورد علل ایجاد لکوپلاکیا ادامه دارد.
برای اکثر افراد مبتلا به Leukoplakia، به نظر می رسد تحریک مزمن، مانند تحریک ناشی از تنباکو، نقش مهمی دارد. به نظر می رسد آسیب مداوم به بافت های دهان باعث بزرگ شدن و ضخیم شدن پوست می شود. ضخیم شدن ممکن است نشان دهنده هایپرکراتوز (یا افزایش ضخیم شدن لایه بیرونی پوست) و همچنین سلول های غیر معمول پوست موجود در پوست باشد.
چندین دلیل دیگر برای ایجاد لکه های سفید بی ضرر در دهان وجود دارد. اینها شامل منبع لاینیا آلبا قابل اعتماد مخاط دهان است که به دلیل اصطکاک یا فشار دندان ها بر روی پوست در دهان ایجاد می شود.
یکی دیگر از دلایل ایجاد پلاک های سفید خوش خیم در دهان، خال سفید اسفنجی است. این معمولا از سنین پایین وجود دارد.
هیچ علت مشخص یا قطعی برای لکوپلاکیا وجود ندارد. استفاده از تنباکو از هر نوعی که باشد، رایج ترین عامل تأثیرگذار در ایجاد این بیماری است. افرادی که سیگار می کشند شش برابر بیشتر در معرض ابتلا به لکوپلاکیا هستند.
به طور کلی، هر گونه آسیب یا تحریک مزمن به بافت های دهان ممکن است خطر ابتلا به لکوپلاکیا را در فرد افزایش دهد.
عوامل دیگری که ممکن است در ایجاد و پیشرفت لکوپلاکیا نقش داشته باشند عبارتند از:
ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) ، که ممکن است خطر ابتلا به سرطان دهان را افزایش دهد منبع مورد اعتماد لکوپلاکیا
بهداشت ضعیف دهان
گاز گرفتن مکرر گونه یا زبان
مصرف بیش از حد الکل
جویدن برخی آجیل ها و برگ ها مانند برگ فوفل و آجیل آرکا
لکوپلاکی مودار، که نوع دیگری از لکوپلاکیا است، در میان افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند، شایع است. افراد مبتلا به HIV و ویروس اپشتین بار (EBV) ممکن است به لکوپلاکی مودار مبتلا شوند.
این بیماری باعث ایجاد تکه های Leukoplakia می شود که ظاهری مبهم دارند. ضایعات لکوپلاکیا مودار بدون درد هستند و خطر ابتلا به سرطان دهان را افزایش نمی دهند.
تشخیص و درمان
پزشک معمولا لکوپلاکیا را با رد سایر علل احتمالی تشخیص می دهد. این اغلب شامل معاینه فیزیکی و بررسی سابقه پزشکی فرد می شود.
اگر پزشک به لکوپلاکیا مشکوک باشد، احتمالاً برای رد سرطان، بیوپسی را درخواست می کند.
پزشک ممکن است انواع بیوپسی زیر را درخواست کند:
بیوپسی برس دهان: پزشک از یک برس کوچک چرخان برای جمع آوری سلول ها از تکه های دهانی استفاده می کند. سپس سلول ها را برای معاینه می فرستند.
بیوپسی اکسیزیونال: جراح تکه هایی از لکوپلاکیا را برای معاینه برمی دارد.
بدون دیدگاه