ملاسما یک اختلال رنگدانه شایع است که باعث ایجاد لکه هایی روی پوست بخصوص روی صورت می شود. این لکه ها تیره تر از پوست اطراف به نظر می رسند.
ملاسما یک بیماری پوستی است که باعث میشود لکههایی بهطور معمول روی صورت ظاهر شوند که تیرهتر از رنگ پوست فرد است. بسته به جمعیت ممکن است بین 1.5 تا 33٪ افراد را تحت تأثیر قرار دهد.
ملاسما عمدتاً در افرادی با پوست قهوه ای روشن تا رنگ پوست تیره تر، به ویژه در مناطقی که در معرض آفتاب زیاد قرار دارند، یافت می شود. زنان به ویژه مستعد ابتلا به ملاسما هستند و می تواند به صورت لکه های قهوه ای روی صورت، به خصوص گونه ها، پل بینی و پیشانی ظاهر شود.
شایع ترین نواحی که ملاسما روی صورت ظاهر می شود عبارتند از:
پل بینی
پیشانی
گونه ها
لب بالایی
چانه
ملاسما همچنین ممکن است در نواحی دیگر بدن، به ویژه مناطقی که در معرض نور خورشید زیاد هستند، ظاهر شود. این مناطق ممکن است شامل موارد زیر باشد:
ساعدها
گردن
شانه ها
بر اساس آکادمی پوست آمریکا، تنها 10 درصد از کل موارد ملاسما در مردان رخ می دهد. زنان و زنان باردار در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به ملاسما هستند. مصرف برخی داروها نیز می تواند کمک کننده باشد.
ملاسما علل و عوامل خطر
پزشکان به طور کامل نمی دانند که چرا ملاسما رخ می دهد. ممکن است به دلیل عملکرد نادرست ملانوسیت ها (سلول های رنگ ساز) در پوست باشد که باعث می شود آنها در نقاط خاصی رنگ بیش از حد تولید کنند.
در نتیجه، افرادی که دارای پوست قهوه ای روشن تا رنگ پوست تیره تر هستند، ممکن است بیشتر در معرض ابتلا به ملاسما باشند، زیرا ملانوسیت بیشتری نسبت به افراد با پوست روشن تر دارند.
عوامل خطر می تواند شامل :
قرارگیری در معرض نور خورشید: قرار گرفتن مکرر در معرض اشعه ماوراء بنفش می تواند باعث ایجاد ملاسما شود.
رنگ پوست:ملاسما بیشتر در افرادی با رنگ پوست قهوه ای روشن رخ می دهد، به خصوص اگر در مناطقی زندگی می کنند که سطح بالایی از نور خورشید دارند.
جنسیت : ملاسما در زنان حدود 9 برابر بیشتر از مردان تأثیر می گذارد.
بارداری : ملاسما در دوران بارداری شایع تر است و 15 تا 50 درصد افراد باردار به آن مبتلا هستند. این ممکن است به دلیل هورمون های بارداری باشد.
ژنتیک : تا 50 درصد از افراد مبتلا به melasma گزارش می دهند که بستگان نزدیک نیز به این بیماری مبتلا هستند.
محرک های بالقوه melasma می تواند شامل موارد زیر باشد:
تغییرات هورمونی در دوران بارداری (کلواسما)
هورمون درمانی یا مصرف قرص های ضد بارداری
قرارگیری در معرض نور خورشید
برخی از محصولات مراقبت از پوست، اگر پوست فرد را تحریک کنند
برخی از داروها، از جمله داروهای ضد تشنج و آنهایی که پوست را نسبت به قرار گرفتن در معرض آفتاب حساس تر می کنند، مانند رتینوئیدها، برخی از داروهای فشار خون و برخی آنتی بیوتیک ها
تشخیص ملاسما
متخصص دکتر سینا صفایی اکثر موارد melasma را در طول معاینه بصری به آسانی تشخیص می دهد. با این حال، از آنجایی که melasma می تواند شبیه سایر بیماری های پوستی باشد، متخصص پوست دکتر سینا صفایی ممکن است یک نمونه برداری کوچک در طول ویزیت اولیه انجام دهد. این ممکن است به رد سایر شرایط کمک کند.
بیوپسی شامل برداشتن بخش بسیار کوچکی از پوست برای بررسی بیشتر در آزمایشگاه است.
دکتر سینا صفایی ممکن است از دستگاهی به نام Wood’s light برای مشاهده دقیق تر پوست استفاده کند.
درمان و پیشگیری از ملاسما
اگر تغییرات هورمونی، مانند تغییراتی که در دوران بارداری یا هنگام مصرف قرصهای ضدبارداری رخ میدهد، باعث ایجاد melasma شده باشد، پس از زایمان یا زمانی که فرد مصرف قرصها را متوقف کند، از بین میرود.
برای جلوگیری از melasma، یک متخصص پوست به احتمال زیاد کرم ضد آفتاب با SPF بالا را توصیه می کند.
برای افراد دیگر، ملاسما میتواند سالها یا حتی تا آخر عمر باقی بماند. اگر ملاسما با گذشت زمان از بین نرود، فرد می تواند برای کمک به برداشتن یا محو شدن لکه ها به دنبال درمان بوسیله لیزر کیوسوییچ باشد.
بدون دیدگاه